Communiceren doe je de hele dag, hoe ga je hier het beste mee om en wat zijn de valkuilen?
Communiceren doe je de hele dag, hoe ga je hier het beste mee om en wat zijn de valkuilen?
Jij gaat de communicatietraining voor kraamverzorgenden volgen. Een training die je mee gaat nemen in de wereld van communicatie en die je gaat helpen je collega’s, je mede professionals in de zorg en de ouders die je begeleid beter te begrijpen en te begeleiden.
Leerdoel(en)
Allereerst staan we stil bij wat communicatie is. We gaan in op gesprekstechnieken en communicatiestijlen. Ook gaan we in op knelpunten in de communicatie en wat je hieraan kunt doen. We staan stil bij communicatie in acute situaties maar ook bij communicatie in situaties waar cultuurverschillen zijn.Ten slotte gaan we in op schriftelijke communicatie, namelijk rapporteren.
Communicatie is namelijk heel breed, het is dagelijkse kost! Communicatie is belangrijk want als dit niet goed verloopt zorgt het vaak voor onrust. Communicatie kan verbaal (in woorden) maar ook non-verbaal. Non-verbale communicatie heeft te maken met je houding, wat je uitstraalt maar ook met hoe je je presenteert. Communiceren heeft dus ook met beeldvorming te maken. Soms moet je met handen en voeten communiceren of zoeken naar de juiste woorden.
Communiceren doe je de hele dag. Als kraamverzorgende communiceer je met ouders, collega’s, verloskundigen enzovoorts. Soms kun je in alle rust communiceren, maar soms moet je communiceren in een spoedsituatie. Juist dan is goede, heldere communicatie van essentieel belang! Communiceren is informatie geven, luisteren, reageren, feedback geven maar ook ontvangen. Communiceren is ook rekening houden met de ander; met zijn of haar cultuur of achtergrond. Rapporteren is ook een manier van communiceren, namelijk schriftelijk.
In deze training gaan we op al deze bovenstaande punten in. We verwachten van je dat je ongeveer 2,5 uur nodig zult hebben om deze bijscholing te doorlopen. Nadat je de training bent gestart, heb je 3 maanden de tijd de training helemaal af te ronden.
Na het afronden van deze training heb je aan een paar heel belangrijke kerntaken en kwaliteitseisen gewerkt die belangrijk zijn voor jou als kraamverzorgende! Je hebt namelijk gewerkt aan de volgende kerntaken voor kraamverzorgenden:
-Kerntaak: Het geven van informatie en voorlichting gericht op het omgaan met de nieuwe gezinssituatie.
-Kerntaak: Het begeleiden van een zorgvrager.
-Kerntaak: Het geven van voorlichting, advies en instructie.
-Kerntaak: Het reageren op onvoorziene en crisissituaties.
-Kerntaak: Het afstemmen van de zorgverlening met alle betrokkenen.
-Kerntaak: Het samenwerken met andere beroepsgroepen in de zorg.
-Kerntaak: Het evalueren en vastleggen van de zorgverlening.
-Kerntaak: Het werken aan kwaliteit en deskundigheid.
Aan de basis van de communicatietraining voor kraamverzorgenden staat de reguliere opleiding tot kraamverzorgende. In sommige hoofdstukken wordt er daarom in de tekst verwezen naar modules die wel onderdeel zijn van de opleiding tot kraamverzorgende maar geen onderdeel zijn van communicatietraining voor kraamverzorgenden. We gaan ervan uit dat jij vanwege jouw vooropleiding op de hoogte bent van de verdieping of aanvulling waarnaar verwezen wordt. Mocht je hier alsnog vragen over hebben, nodigen we je uit hierover contact met ons op te nemen. Je kunt ons het makkelijkst per mail bereiken.
Het theoretische gedeelte van de training communicatie is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Deze hoofdstukken neem je door. Op het moment dat je een hoofdstuk hebt afgerond, kun je vanzelf door naar het volgende hoofdstuk. Aan het eind van de training maak je een toets om te beoordelen of je de inhoud goed tot je hebt genomen. Als je de toets met een voldoende afsluit, heb je het theoretische gedeelte van de communicatietraining afgerond.
Daarnaast wordt soms tijdens een module om een verwerkingsopdracht gevraagd. Deze zijn niet verplicht maar wel erg leerzaam. Daarom willen je vragen tijdens het volgen van de training de verwerkingsopdrachten te maken en aan te leveren via het studentenportaal. Na goedkeuring van de verwerkingsopdrachten, wat soms enkele dagen kan duren, kun je vervolgens je certificaat downloaden.
Voor het ontwikkelen van e-learnings maakt HCP gebruik van de protocollen van het KCKZ. Voor dit onderwerp zijn bijvoorbeeld de volgende protocollen geraadpleegd; Communicatietips, hechting tussen ouder en kind
Accreditatie
2019 systematiek: Deze scholing is door het KCKZ voor 3 punten geaccrediteerd in categorie B (kraamzorg in specifieke situaties-communicatie B1).
2023 systematiek: Deze scholing is door het KCKZ voor 3 punten geaccrediteerd in onderdeel C (verdieping)
Kosten
De kosten voor deze cursus bedragen €89,95. Na het aanschaffen van de e-learning heb je nog 3 maanden de tijd om deze af te ronden.
HCPOnline heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van geaccrediteerde e-learnings voor kraamverzorgenden. Samen met fysieke scholing op locatie kunnen e-learnings goed passen in de totale scholingsmix.
Hierbij is het tevens onze missie om nieuwe e-learnings te ontwikkelen in samenwerking met deskundigen op het gebied van thema's die tot nu onderbelicht blijven.
Alle opleidingen van HCP Online