Acute verloskunde met partusassistentie in de thuissituatie of in een geboortecentrum. De zorg rondom acute verloskunde kan vele malen verbeterd worden als kraamverzorgenden en verloskundigen samen weten hóe te handelen bij acute verloskundige complicaties.
Acute verloskunde met partusassistentie in de thuissituatie of in een geboortecentrum. De zorg rondom acute verloskunde kan vele malen verbeterd worden als kraamverzorgenden en verloskundigen samen weten hóe te handelen bij acute verloskundige complicaties.
'En dan opeens moet je handelen'
Acute verloskunde met partusassistentie in de thuissituatie of in een geboortecentrum.
De zorg rondom acute verloskunde kan vele malen verbeterd worden als kraamverzorgenden en verloskundigen samen weten hóe te handelen bij acute verloskundige complicaties. Hoe ze adequaat een verloskundige kunnen assisteren en wat ze kunnen doen als zij onverhoopt alleen voor een moeilijke situatie komen te staan.
KZNN heeft een training ontwikkeld speciaal voor kraamverzorgenden die werken in de thuissituatie: Assisteren bij Acute Verloskunde (AAV).
Waarom deze training
Als kraamverzorgenden goed voorbereid zijn op deze acute situaties en kunnen werken volgens een vaststaand protocol, al dan niet samen met de verloskundige, zijn zij deze situaties de baas. Een goed geolied team redt levens en beperkt blijvende gevolgen voor moeder en kind.
Opzet van de training
Een vlotte en systematische aanpak bij noodsituaties wordt geleerd en geoefend tijdens deze trainingen conform een vaststaand protocol. Deze training bestaat uit 2 modules die bij elkaar horen. Ze hebben een theorie- en praktijkgedeelte. Vooraf krijg je een syllabus toe gestuurd, die het theoriegedeelte ondersteunt en het mogelijk maakt deze actief te behandelen. De studiebelasting hiervan is ongeveer 1 uur.
De acute situaties worden tijdens het praktijkgedeelte geoefend in twee groepen.
Hierdoor wordt het aangeleerde denkpatroon en de noodzakelijke handelingen eigen gemaakt. Dit gebeurt onder begeleiding van twee verloskundigen. Voor ons is het erg belangrijk dat iedereen lol heeft tijdens de training en zich vooral veilig voelt.
Programma:
NOODSITUATIE en HOT ABC-systematiek
Overdragen met ISBARR
Inhoud noodkoffer en hoe te gebruiken
Bellen van hulp - ambulance en/of verloskundige
Collaps - Fluxus - Shock
Eclampsie
Reanimatie van de (natte)pasgeborene
Het aangeleerde trainen in kleine groepen
Niveau
Het niveau sluit aan bij de basisopleiding kraamverzorgenden en moet als verdiepend worden beschouwd.
Duur
De duur van de AAV training module 2 is 4 uur met 1 uur zelfstudie.
Accreditatie
De AAV training is geaccrediteerd voor 3.5 punt door het kenniscentrum kraamzorg (KCKZ).
Norm 2019: Categorie C: Verdieping partusassistentie (subcategorie C2)
Norm 2023 Onderdeel D1: Partusassistentie/Acute Verloskunde
Kosten
De kosten per deelnemer bedragen € 98.50 inclusief syllabus, flowcharts, certificaat en hand-out.
Locatie
De training wordt zowel in Verloskundigenpraktijk De Moriaen te Geertruidenberg gegeven als op locatie.