Kraamzorg bij psychologische en psychiatrische problematiek

Over het algemeen is de komst van een kindje een fijne en blijde gebeurtenis. Iets waar (aanstaande) ouders naar uitkijken! Echter kan de zwangerschap en kraam􀆟jd ook een periode zijn die als pi􀆫g wordt ervaren. Een periode waarin een (kraam)vrouw kwetsbaar kan zijn. Als kraamve

Kraamzorg bij psychologische en psychiatrische problematiek

Over het algemeen is de komst van een kindje een fijne en blijde gebeurtenis. Iets waar (aanstaande) ouders naar uitkijken! Echter kan de zwangerschap en kraam􀆟jd ook een periode zijn die als pi􀆫g wordt ervaren. Een periode waarin een (kraam)vrouw kwetsbaar kan zijn. Als kraamve

89.95
Opleider:
HCP
89.95

Omschrijving

Jij gaat de bijscholing’Kraamzorg bij psychologische en psychiatrische problematiek’ volgen. 

Over het algemeen is de komst van een kindje een fijne en blijde gebeurtenis. Iets waar (aanstaande) ouders naar uitkijken! Echter kan de zwangerschap en kraamtijd ook een periode zijn die als pittig wordt ervaren. Een periode waarin een (kraam)vrouw kwetsbaar kan zijn. Als kraamverzorgende kun je in gezinnen komen te kramen waar het niet allemaal rozengeur en maneschijn is.

Er kan sprake zijn dat de kraamvrouw (of kraamheer) al bekend is met een psychisch of psychiatrisch ziektebeeld. Dit kan zijn weerslag hebben op de kraamtijd met extra aandachtspunten voor jou. Ook kan een (traumatische) beleving van de bevalling van invloed zijn op de mentale gezondheid van de (kraam)vrouw. Ten slotte kunnen er gedurende het kraambed situaties ontstaan waarvoor jij als kraamverzorgende zorg en oog voor moet hebben.

 

Leerdoelen:

Deze verschillende onderdelen zullen we tijdens deze bijscholing bespreken.

(1) We bespreken de meest voorkomende psychische en psychiatrische ziektebeelden en zullen daarbij ook veel aandacht besteden aan de verschillende ziektebeelden tijdens de kraamtijd. Ook bespreken we jouw taken en rol hierin.

(2) We gaan in op situaties waarin de kraamvrouw medicijnen gebruikt vanwege haar psychische klachten en waar je als kraamverzorgende in dit geval op moet letten.

(3) Ten slotte geven we je tips op gebied van communicatie in het geval dat het niet lekker gaat met een kraamvrouw.

Deze bijscholing geeft je, naast praktische tips, vooral theoretische kennis en inzichten over de psychische kant van de kraamzorg. De scholing is dan ook bij uitstek geschikt als verdieping voor kraamverzorgenden die net even meer dan de basis willen weten. De menselijke geest is een ingewikkeld fenomeen. Een extra uitdagende factor hierin is dat je aan de buitenkant van iemand niet kunt zien wat er in zijn of haar hoofd omgaat. Daarnaast is ieder mens en dus ook iedere geest anders wat het soms lastig maakt symptomen te koppelen aan een aandoening. Je zult in deze bijscholing leren dat preventie vaak het toverwoord is. Met voorkomen of op tijd ingrijpen kun je erger voorkomen. Daarom is het juist ook voor jou als kraamverzorgende belangrijk dat je kennis hebt over verschillende psychische aandoeningen. Zowel in het kraambed als daarbuiten. Door jouw kennis signaleer je eerder wanneer er sprake is van een niet normale situatie. Hierop kun je actie ondernemen. Ook weet je met jouw kennis wanneer er sprake is van een normale situatie en kun je de kersverse ouders geruststellen.

Communicatie is erg belangrijk, zeker als het gaat over psychische klachten. We besteden daarom in deze bijscholing extra aandacht aan communicatie en geven je daarbij hopelijk waardevolle tips.

We behandelen de onderwerpen in deze bijscholing aan de hand van de protocollen van KCKZ. Op deze manier ben je na het volgen van deze training weer op de hoogte van alle ins en outs maar ook van de meest actuele richtlijnen.

Al met al staat je in deze bijscholing een hoop waardevolle informatie te wachten! We verwachten van je dat je ongeveer 4,00 uur nodig zult hebben om deze bijscholing te doorlopen. Nadat je de bijscholing bent gestart, heb je 3 maanden de tijd deze helemaal af te ronden. Na het afronden van deze bijscholing heb je aan een paar heel belangrijke kerntaken en kwaliteitseisen gewerkt die belangrijk zijn voor jou als kraamverzorgende!

Na het afronden van deze bijscholing heb je namelijk gewerkt aan de volgende kerntaken voor kraamverzorgenden:

  • Kerntaak: Het bieden van zorg en ondersteuning op basis van het geboortezorgplan
  • Kerntaak: Het bieden van (persoonlijke) zorg aan moeder en kind
  • Kerntaak: Het begeleiden van een zorgvrager
  • Kerntaak: het onderkennen van de gezondheidstoestand op somatische en psychosociaal gebied
  • Kerntaak: het reageren op onvoorziene en crisissituaties
  • Kerntaak: het ondersteunen bij het voeren van de regie bij activiteiten van het dagelijks leven
  • Kerntaak: Het afstemmen van de zorgverlening af met alle betrokkenen
  • Kerntaak: Het samenwerken met andere beroepsgroepen in de zorg
  • Kerntaak: het evalueren en vastleggen van de zorgverlening
  • Kerntaak: het werken aan kwaliteit en deskundigheid

 

Hoe ziet de scholing eruit?

De bijscholing opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Deze hoofdstukken neem je door. Nadat je een hoofdstuk hebt afgerond, kan het zijn dat je een verwerkingsopdracht of verwerkingsvragen tegenkomt. Deze opdrachten of vragen zijn bedoeld om te controleren voor jezelf of je de theorie voldoende tot je hebt genomen. De verwerkingsopdrachten helpen je daarnaast de theorie beter en duurzamer te onthouden. Je verwerkingsopdracht mag je vrijwillig aanleveren en zal dan worden nagekeken. Dit kan één of enkele dagen duren. Wees gerust, in de tussentijd kun je al wel door naar het volgende hoofdstuk.

Aan het eind van de bijscholing maak je een toets om te beoordelen of je de inhoud goed tot je hebt genomen. Op het moment dat je de toets met een voldoende afsluit, heb je de bijscholing ‘Kraamzorg bij psychologische en psychiatrische problematiek’ afgerond.

 

Accreditatie

Deze nascholing is door het KCKZ geaccrediteerd voor 4,0 punten.

Norm2019: 3,0 punten in categorie B ‘Kraamzorg in specifieke situaties’ en 1,0 punt in categorie C ‘verdieping algemene onderwerpen’.

Norm2023: 1,0 punt Onderdeel B ‘Signaleren van en handelen bij risicovolle situaties’, 2,0 punten Onderdeel B ‘Verdieping inhoudelijke kennis kraamzorg’, 0,5 punt Onderdeel B ‘Voorlichting en Instructie’ en 0,5 punt Onderdeel C ‘Ondersteunende vakkennis’.

 

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 89,95. Na het aanschaffen van de e-learning heb je nog 3 maanden de tijd om deze af te ronden.

HCP

HCPOnline heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van geaccrediteerde e-learnings voor kraamverzorgenden. Samen met fysieke scholing op locatie kunnen e-learnings goed passen in de totale scholingsmix.

Hierbij is het tevens onze missie om nieuwe e-learnings te ontwikkelen in samenwerking met deskundigen op het gebied van thema's die tot nu onderbelicht blijven. 

Alle opleidingen van HCP

Eisen

Gediplomeerd en praktiserend kraamverzorgende

Ratings